Winnica Zodiak
Wytwarzamy dobre, naturalne wina!

Winnica

Nasza winnica jest jedną z najbardziej wysuniętych na północ winnic w Polsce. A Zauroczyło nas to miejsce w 2011 roku kiedy byliśmy tam pierwszy raz.
Piękny murowany młyn holenderski czuwa na wzgórzu, które skłania się ku małemu stawowi i jest chronione od wiatru przez szpaler drzew.
Dla nas pomimo iście listopadowej aury, to miejsce wydało się magiczne. 

Na obszarze 1 hektara założyliśmy winnicę. Zaczęliśmy tworzyć wina, które smakowały nie tylko nam, ale zdobywały uznanie na różnych konkursach.

Wiedzę o winach, sposobach ich wytwarzania, zależności od tego, gdzie powstają, pogłębiamy w czasie naszych winnych podróży. Zawsze dużo podróżowaliśmy zarówno prywatnie, jak i z powodu wykonywanych zawodów. Odwiedzając Austrię, Czechy, Słowację, Francję, Chorwację, Włochy, Niemcy, Hiszpanię, Portugalię czy Gruzję mieliśmy wiele okazji przyglądać się, uczyć i konsultować, jak wino jest wytwarzane. Smakowaliśmy wina w miejscu, gdzie powstały. Ważny dla nas jest każdy etap tworzenia wina. Chętnie też tą wiedzą się dzielimy.

Gliniasta ziemia naszej winnicy kryje w sobie mnóstwo minerałów, co wpływa na smak naszych win ze szczepów: Pinot Noir, Seyval Blanc, Chardonnay, Solaris, Regent, Rondo, Leon Millot, Allegro, Muscaris i Hibernal.

Dziś nasze wina można spotkać w restauracjach dobrych restauracjach w Poznaniu, Krakowie, Warszawie, Gdańsku, Wrocławiu i Gliwicach. 

Ingrid i Mirosław Krasnowscy

Nasze wina

Najkrócej można je określić jako „wina bez zbędnych dodatków” lub czyste wina, które wpasowują się w 100% w filozofię „clean wine”, jaka podąża za tredem powrotu do czystego jedzenia bez konserwantów. Poniżej bardziej szczegółowo opisujemy każde wino z naszej oferty.

Etykiety win spokojnych zdobią obrazy z serii Znaki Zodiaku autorstwa Władysława Gałki. Więcej o tym niezwykłym artyście przeczytacie na naszym blogu. 

Po latach istnienia tych win na rynku, wszyscy się przyzwyczaili, że kupują wino Bliźnięta, Byka lub Lwa oraz mają w głowie odpowiednie obrazy Władka Gałki.
Drugą linią win, w których się specjalizujemy, są wina  musujące typu PET-NAT. Nazwa pochodzi od francuskiego określenia pétillant-naturel, co znaczy naturalne musowanie. Są to wina wytworzone tzw. metodą Merreta. Wtórna fermentacja zachodzi w butelce, butelka jest zamknięta  kapslem, a wino jest z osadem.

Te wina mają etykietę godną win niesfornych, nawet trochę ‘wandalskich’, twórcą ich jest NORIAKI, artysta z Poznania, który zaczynał swoją twórczość jako artysta ulicy. Jest twórcą Watchera – charakterystycznej, przypominającej peryskop postaci, pojawiającej się w przeróżnych miejscach, przede wszystkim Poznania. Sympatyczną, czarno-białą figurkę można nieoczekiwanie spotkać namalowaną spacerując po mieście.

Mając na uwadze charakter win Pet-Nat i styl działania NORIAKIEGO poprosiliśmy o etykietę dla nich. Wybór padł na grafikę BARCELONA.

I tak też zostały nazwane  nasze PET-NAT’y: Barcelona Biała, Różowa i Czerwona.

zodiak_baran

BARAN

Wino czerwone półwytrawne 2020

Wino czerwone, spokojne, półwytrawne, wytworzone z odmian Allegro (40%), Regent (40%), Leon Milot (20%).

Nos jest owocowy, z lekkim zapachem wiśni i jeżyny. Pojawiają się akcenty cięższych kwiatów. W ustach mamy potwierdzenie doznań zapachowych, czuje się też wyraźnie taniny, gdyż wino było starzone przez 12 miesięcy w dębowej burgundzkiej beczce po Pinot Noir. Wino jest półwytrawne, jego  parametry:

  • cukier – 12,6 g/l,
  • kwasy – 6,3 g/l
  • ekstrakt – 34,8 g/l
  • zawartość alkoholu to 11%.

Świetnie się nadaje zarówno do delikatnych mięs, pasztetów oraz do niezbyt ostrych i delikatnych serów.

Winorośl była zbierana ręcznie z pojedynczej parceli.

3

BLIŹNIĘTA

Wino białe długo macerowane (zwane również pomarańczowym) 2020

Wytrawne wino białe, długo macerowane (o pomarańczowo- łososiowym zabarwieniu) wytwarzane z odmiany Solaris. Zbiór ręczny z pojedynczej parceli. Macerowane 14 dni na skórkach, fermentowane w stalowym zbiorniku w niskiej temperaturze (10-12 stopni), a następnie dojrzewało 12 miesięcy w dębowej beczce z Burgundii po Pinot Noir!. Delikatny barwnik zabarwił wino na intrygujący pomarańczowo-łososiowy kolor. Nos wina łączy ze sobą akcenty odmiany i walory stylistyczne win pomarańczowych, czuje się  delikatny wpływ beczki. Wino urzeka aromatami brzoskwiń, nektarynek, pomarańczy, ale można też odnaleźć akcenty kandyzowanej marakui, cukru pudru, wanilii. W drugim nosie pojawia się kwiat bergamotki. Wino jest wytrawne, cukru resztkowego jest niewiele (1,7 g/l). Delikatna tanina wynikająca ze stylu jest niezwykle subtelna i podkreśla złożony charakter wina. Owoc jest soczysty i przyjemnie kwasowy, dzięki czemu degustacja tego wina sprawia olbrzymią przyjemność. W smaku dominuje śliwka renkloda, nektarynka oraz antonówka. Na finiszu pojawia się nuta migdałów. Wino ma 12% alkoholu.

LEW

Lew Reserva 2017/2018, Wino białe słodkie

Bazą do tego wina był Seyval Blanc z 2017, który w 2018 roku uszlachetniono włoską metodą governo późno zbieranym częściowo zbotrytyzowanym Solarisem. Zbór ręczny z jednej parceli. Wino dojrzewało w beczce dębowej z Burgudii po Pinot Noir przez 18 miesięcy. W nosie czuje się dojrzałe kandyzowane owoce tropikalne, w ustach natomiast słodycz (62g/l) jest zrównoważona wysokimi kwasami (ponad 9g/l). Wino idealne do deserów z kwaśnymi akcentami.

RYBY

RYBY (2018)

Wino czerwone wytrawne, bardzo eleganckie, gładkie. Bukiet ma wyważony, owocowy (truskawka, żurawina, wiśnia, owoce leśne) z dodatkiem kwiatowym. Wytworzone w całości ze szczepu Pinot Noir, zbiór ręczny, z pojedynczej parceli.

Czuje się, że wino już jest ułożone, nie jest już winem młodym, ale dla wzbogacenia wrażeń proponujemy otworzyć butelkę na 12 godzin (lub więcej) przed spożyciem. Dzięki temu pozwolimy winu pooddychać, garbniki się wspaniale ułożą i w sposób charakterystyczny dla szczepu Pinot Noir da się wyczuć większą gładkość i dłuższy finisz.

Wyjątkową cechą win ze szczepu Pinot Noir jest – zdecydowanie większa niż w innych winach zawartość resveratrolu. Ta niezwykła substancja nie wpływa na smak i zapach wina, jednak ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Nie dość, że jest naturalnym antybiotykiem, korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, to także odmładza i odchudza.

Sprzedaż

Nasze wino możesz kupić na trzy sposoby:
1. W czasie spotkania z nami w winnicy lub na degustacjach

2. Pisząc do nas na adres sklep@winnicazodiak.pl – wtedy uzgodnimy sposób dostarczenia wina

Często zaglądamy też na FB i odczytujemy wiadomości na Messedger’ze.

3. W dobrych sklepach winiarskich i restauracjach.

Nie mamy stałej listy odbiorców, pytajcie nas o te miejsca – informujemy o aktualnej liście 🙂

W Poznaniu zawsze można znaleźć wina z naszej winnicy w sklepie TASTING ROOM przy Placu A.Asnyka 1.

Konsultacje

Potrzebujesz konsultacji, porady, pomocy lub odpowiedzi na pytania dotyczące wytwarzania wina?
Mirek Krasnowski, chemik z wykształcenia, winiarz z pasji, twórca nagradzanych win chętnie dzieli się wiedzą.

Napisz na adres: konsultacje@winnicazodiak.pl

Pasja Winiarza

Lorem ipsum dolor sit amet, consec adipiscing elit.

Pełny smak

Lorem ipsum dolor sit amet, consec adipiscing elit.

Wysoka jakość

Lorem ipsum dolor sit amet, consec adipiscing elit.

Świeże winogrona

Lorem ipsum dolor sit amet, consec adipiscing elit.

Degustacja

Zapraszamy na degustację do naszej winnicy lub w innej
uzgodnionej lokalizacji.

Prosimy o kontakt:

telefon: +48 668695467

mail: winnica@winnicazodiak.pl

Inni o nas

Blog

Szampan, co z tą nazwą?

Dlaczego niektórzy winiarze z USA mogą nazywać swoje wina musujące Champagne, a my nie?   Historia sięga czasów I wojny światowej. Pierwszą umową międzynarodową w

Szampan, co z tą nazwą?

Dlaczego niektórzy winiarze z USA mogą nazywać swoje wina musujące Champagne, a my nie?   Historia sięga czasów I wojny światowej. Pierwszą umową międzynarodową w

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco!

Kontakt

Adres winnicy: